Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Fotíme s další optikou

Na začátek je třeba si vysvětlit problém digitálního a optického zoomu, tedy přibližování si objektu. Když použijete tzv. digitální zoom, zvětšujete jednotlivé dílky digitálního snímače. Tím zhoršujete kvalitu Vaší fotky. Tedy pokud si jdete koupit nové zařízení, zajímejte se o optický zoom, tedy soustavu čoček, které se přiblížují a oddalují a zobrazují snímek na snímači.

Proto se používají další čočky. Tak můžete fotit i čočku, to je také zajímavé. Lepší je to ale s optickou čočkou. Mám na mysli přídavné čočky za pár korun, které koupíte v e-shopech, i v kamenných obchodech. Tam koupíte i přídavné mikroskopy. Používám i luxusnější sadu čoček za cca 300 Kč. V ní jsou i různé filtry.

Používám plastový klip – různé podoby, rybí oko – zajímavé fotky – moc jsem tomu na chuť nepřišel, diamatový objektiv – experimentální fotografie, spíš pro efekt, širokoúhlý objektiv, po rozmontování mám také makro čočku. Tu používám nejčastěji, protože makro svět mě odjakživa hodně lákal.

A co k focení ještě budete ještě potřebovat? Ještě nějaký stativ. Mám klasický fotografický stativ se zařízením na upevnění iPadu, iPhonu, a pak stativ, který se dá přišroubovat ke stolu, zařízení na upevnění iPadu je na husím krku, dobře se s ním manipuluje. A nakonec zkouším experimentovat s lupou, která se upevňuje také na stůl a je na husím krku.

Tohle vše stačí pro Vaše žáky, pro Vás, abyste mohli začít experimentovat. No a ještě příroda, ale ta je kolem Vás. Takže vzhůru bádat. Zkuste se také podívat i mimo přírodu. A nezapomeňte, makro svět chce stativ, případně nějaké Vaše ukotvení. Ruce se Vám klepou, i když si to nechcete přiznat, protože Vám v těle tepe srdce. Stativ je naprosto nezbytný, i když se mi občas podaří fotka z ruky také.

A co můžete fotit? Cokoliv. Vyzkoušejte si pohled do makrosvěta. Vůbec se toho nebojte. A umíte si představit takové fotografování v eTwinningovém projektu se zahraničním partnerem? Naučte je podívat se na svět makročočkou. Použít také můžete už dříve zmíněné anotování fotografie, když budete vysvětlovat žákům, co to vlastně vyfotili, a u iPadu také AirDrop – způsob bezdrátového posílání souborů, tedy i fotografií, který funguje v jablečném světě. Hodně stěští při fotografování.

Autor: Slávek Hora